Jag har till och från haft problem med kondens på lasertuben, vilket kan orsaka kortslutningar och andra mindre roliga fenomen.
Har under lång tid testat olika format för att få bort fukten som samlas på lasertuben och har nu hittat något som fungerar bäst – nämligen fläkt som blåser på lasertuben.

Tänk på att denna metod inte ersätter vikten av en vattenkylning.

Om du har en välfungerande utsug, tätad maskin och smoke assist – så kommer denna modifikation inte göra underverk men den kommer hjälpa en hel del beroende på din rumstemperatur.
Läs mer här hur du tätar din lasermaskin och bäst lösning för smoke assist.

Bilden försvann i söndagens uppdatering av hemsidan – kommer ersättas inom kort med bild på modifieringen.

En fläkt på lasertuben?

Lasertuben är huvuddelen i din lasermaskin.
När den används skapas stora mängder värmen inuti lasertuben, en majoritet tas upp av vattenkylningen, däremot kommer tuben bli varmare än rumstemperaturen vilket kan orsaka kondens.
Har du väldigt hög luftfuktighet eller där du har hög rumstemperatur kommer du få kondens på lasertuben, liknande kan hända om du har kallare kylvatten.
Perfekt vattentemperatur är 12-15c – du tjänar ingenting på att använda kallare vatten än så du ökar bara risken att tuben spricker i glas-anslutningarna eller mer kondens.

En fläkt intill din lasertub hjälper till att flytta på den luft som stannar i avdelningen där lasertuben sitter och i sin tur orsakar kondens – fläkten trycker ut luften ut i maskinen och byts ut med rumstempererad luft och du sänker den så kallad daggpunkten.
Tänk på att luften du tar in i din lasermaskin aldrig kan kyla något lägre än din temperatur i rummet men när lasertuben arbetar är den ändå varmare så du har alltid en win-win situation med fläktar.

Hål på högersidan av maskinen
Då det finns olika K40 maskiner, och en del har ett hål för längre lasertuber och andra har det inte så kan du behöva såga upp ett hål för fläkten.

Produkter du behöver

– En 80-120mm 12V fläkt. Datorfläkt går fint
– Gummilist, eller tätningslist som du tätar luckan till lasertuben med.
– 12v nätdel, du har säkert något som ligger i någon låda från laddare eller liknande. 0.5 till 1A räcker.
– Skruvar eller mindre bultar för att montera fläkten

Dra inte på med flöde och tryck från galoscherna, det räcker med en helt vanlig datorfläkt av normalt flöde för att få rörelse och turbulens i luften så den inte står kvar och blir uppvärmd.
Ditt utsug hjälper till lite men en extra fläkt är bara fördelar, se dock till att utsuget alltid är starkare än alla dina fläktar du har som trycker in luft – annars får du ut rök i rummet.

Vilka resultat kan jag förvänta mig?

Jag har en K40D i exemplet i bilden ovanför. Min rumstemperatur är ofta 20-24c och vattentemperaturen är 14-15c vid användning.
Efter att ha använt denna metod i över ett år nu, så har jag märkt att det blir mycket mindre kondens på lasertuben. Det är bara vid väldigt långa körningar det kan hända och då brukar även rumstemperaturen dra iväg lite.

Ditt utsug kommer dra luft från denna avdelning där lasertuben är installerad, men det är bara fördelar att hjälpa luften att röra på sig. Ju mer turbulens du har desto bättre.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments