Denna artikel riktar sig till dig som funderar på att köpa en K40 lasermaskin, men vill ha mer information innan du bestämmer dig för en och isåfall vilken typ av maskin.
Läs denna artikel och kolla även de övriga artiklarna som ger en överblick av hur det är att äga en K40 och vilka problem du kan stöta på.

K40 maskinen

Olika typer av K40 chassin/lådor
K40 är ofta vit och blå, men finns även  svart/röd, orange-röd och andra kombinationer. De är egentligen samma allihopa det viktigaste är att titta hur den ser ut under locket.
k40analog
Här är den vanligaste K40 maskinen på marknaden. Klicka här för att köpa den


k40olddigital
Här är en annan variant med digital panel


k40digital
Detta är K40D och är den nyaste versionen i K40 familjen. Detta är den bästa versionen du kan hitta på marknaden idag, tyvärr är den lite högre prissatt än den äldre varianten men det är värt det.

Olika typer av “gantrys”
Gantry, eller mekaniska delarna, är det som rör laserhuvudet i maskinen. Det vanliga gantryt ser ut som bilden nedanför. Detta är vad de flesta maskinerna har på marknaden.
k40oldgantry

Här är gantryt i en K40D vilket är mycket stabilare, mindre vibrationer och mycket solidare än originalmaskinerna.
k40d laser cutting machine

Analog eller digital
För att direkt avliva myter kring digital och analoga versioner – de är  99% identiska, det som skiljer dem åt är en panel som används för att ställa in strömstyrkan på lasermaskinen.
Om du köper en med digital panel så bör du också installera en mA-mätare då dessa ofta saknar detta för att veta var den riktiga gränsen (ungefär 16-18mA) är någonstans, med den digitala panelen ser du bara 0-100% och 100% på dessa maskiner är långt över gränsen vilket förkortar livslängden på din maskin drastiskt. Här finns en artikel hur du installerar en mA-mätare.

Vanliga problem och uppgraderingar du får räkna med

Elektronik och säkerhet
K40 är inte, jag repeterar, inte en plug-and-play maskin. Den är väldigt farlig med höga strömmar och den kan och kommer orsaka skada eller rent av döda dig om du gör fel.

Optik, gantry och maskinens chassi
K40 lasermaskinen är inte lufttät, ju bättre du kan få den tät ju mindre problem får du senare med rök och lukt runt maskinen.
Var beredd på att köpa ett kit med speglar och lins. De som följer med maskinen är de billigaste dyngan de skickar med och det ger ofta inte mycket vid handen. Räkna med 30-50% bättre kvalitet med ett nytt kit. Orginalmaskinerna har 20mm stora speglar och 12mm lins.
Gantryt, den mekaniska delen i maskinen har ofta fel i form av att den inte är vinkelrät mot lasertuben, snedmonterad eller andra problem. Gör en visuell inspektion när den anländer och använd min guide för att räta upp (aligna) din maskin korrekt.

Air assist och smoke assist
Om inte air assist, d.v.s. en luftström som blåser där strålen träffar finns inbyggt kan du läsa mer om air assist här.
Smoke assist hjälper maskinen att håll rök borta från speglar och optik men också effektivare utsug. Läs mer om smoke assist här.

Säljaren

Starta med att hitta ett par maskiner du är intresserad av.
Kontrollera rating av säljaren på Ebay eller Aliexpress, läs kommentarer men försök tänk på att de flesta som köper en K40 aldrig använt en tidigare så många kommentarer kan vara rent felaktiga.
De allra flesta säljarna löser ev. problem som kan uppstå.
99% av de problem som uppstår är skador i frakten om du ens får problem alls och säljarna får dåliga betyg p.g.a. detta.
Försök köp din maskin från någon som fokuserar på lasermaskiner och cnc, och håll dig borta från de som säljer lasermaskiner, gräsklippare och sexleksaker i samma butik, de vet oftast inte vad de säljer.

Vad du ska hålla dig undan från

Som nämnts tidigare, håll dig till säljare som specialiserar sig på lasermaskiner och CNC, då vet de också vad de säljer. Andra säljare har den mest för att tjäna pengar och det kan bli svårt att få hjälp senare om du får problem med maskine efter köpet.
Om du får en väldigt skadad maskin, kontakta Aliexpress eller Ebay för att lösa det hela, de hjälper i 9 av 10 fall till.
När det gäller maskinerna, håll dig borta från de som har Moshi kontrollern, de marknadsförs ofta med MoshiDraw eller LDDraw. Denna kontroller är urgammal och har sämre prestanda än de nyare M2 eller HTMaster.

Recommenderade säljare

Länkarna nedan går till säljare eller tillverkare vi själva har haft erfarenhet av (Aliexpress)
K40 – 3020, 40w laser machine
K40D – 3020, 40w laser machine

[bsf-info-box icon=”Defaults-heart” icon_size=”32″ icon_color=”#dd3333″ pos=”left”]Vissa länkar är affiliatelänkar där vi tjänar några kronor vid köp som hjälper till att hålla kylen fylld med Pepsi för långa kvällar med att skapa artiklar.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments