Detta har varmkörts i grupper på forum och Facebook m.m., där användare snabbt länkar vidare till produkter och detaljer på saker de köpt och som de tycker fungerar bra.
Men väldigt få vet egentligen vad som är bra och om deras definition på “bra” verkligen är vad som efterfrågas.

För att inleda denna artikel – du behöver inte en jättefläkt för att ha en bra lösning på ditt utsug i lasermaskinen.
En stor fläkt fungerar såklart, men du får en rejäl elkostnad och en väldans oljud för egentligen något som kan lösas med mindre oljud och mindre slant.
Har du en stor verkstad där oljudet inte spelar någon roll så kan du gott välja en fläkt du redan har eller du kan få tag i till pris du tycker är acceptabelt, denna artikel fokuserar mer på oss som har maskinen hemma eller i garaget för hobby/semi-företagsbruk.

Hur fungerar deT?

Luft(tryck) vill alltid utjämna sig vad avser tryck, om du har ett fönster öppet på ena sidan huset så kan du känna luften utjämna sig om du öppnar en dörr.
Denna effekt är något vi drar nytta av i din lasermaskin och håller behovet av en stor fläkt långt borta.
Kinesiska säljare vill hålla kostnaden nere och priset uppe, de är inte ingenjörer och slänger in delar och prylar som “nästan” fungerar. Fläkten som medföljer bör du kasta i soporna direkt, den är riktigt farlig och har i många rapporterade fall bara tvinnade kablar på insidan som kan orsaka brand.

Hur du kan optimera ditt utsug

Se din lasermaskin som en låda, där du vill ha ett flöde av luft igenom dem med minsta motstånd möjligt.
För att göra detta möjligt behöver du installera fläktar i framkant av din maskin om den inte redan har det. Du kan även använda lock eller botten där du monterar dessa fläktar men bäst lösning vad avser flöde är i fronten.
k40 airflow
Denna metod hjälper ditt utsug på två sätt.
1: Din fläkt för utsuget behöver inte samma effekt för att sätta din maskin i undertryck.
2: Det extra flödet hjälper också rök inuti maskinen att röra sig bakåt enklare.

Jag kom på definitionen “smoke assist” för några år sedan när jag försökte förklara på forum och för andra hur man enkelt kan få bort rök och annat från optik m.m., notera att det skiljer sig från “air assist” då det bara fokuserar på utsug och rökhantering.

Täta din lasermaskin
Att täta din maskin är prioritet. Se till att använda gummilister runt locket och öppningen till din lasertub. Detta hindrar rök att smita ut på andra ställen från din lasermaskin.
Du kan också använda aluminiumtejp, silikon eller smältlim i fogarna runtom i din maskin för att täta den extra bra.

Flytta din utsugsfläkt
Som förklarat tidigare, utsugsfläkten har flera saker att göra i din lasermaskin.
Något den egentligen inte behöver – i en korrekt konfiguration

1: Arbeta för att sätta maskinen i undertryck och suga ut röken (sug är tryckskillnad så egentligen samma sak)
2: Röken ska sugas fram till impeller i fläkten.
3: Röken ska tryckas förbi impellern ut genom slangen och fönstret.

Detta är den stora orsaken varför många köper extrema fläktar som om de vore redo att starta en firma som utför ballongflygningar, fläkten måste göra väldigt mycket.
Utsugsfläkten ska inte göra detta och nästan alla fläktar på marknaden suger bra – men har dåligt statiskt tryck (trycka luft framför impeller)

Genom att flytta fläkten till slutet på fläkten så du bara har en väldigt kort bit av slant från fläkten till fönstret eller där du skickar ut röken utomhus så tar du bort mycket effekt som går åt till det statiska trycket som istället kan användas på undertrycket (sugeffekten) och effektiviteten på din fläkt har nu ökat med minst hälften.

För att sammanfatta optimeringen

– Flytta fläkten närmre utsläppet
Minimerar belastningen på fläkten, då den inte behöver skapa så högt statiskt tryck för att trycka röken genom lång slang.

– Täta maskinen från rökläckage
Hjälper även utsugsfläkten att arbeta effektivare.

– Lägg till insugsfläktar
Underlättar för utsugsfläkten att skapa undertrycket och gör förflyttningen av röken effektivare.
Vanliga datorfläktar fungerar fint, beroende på din lasermaskin kan storleken variera men 50mm får plats i de flesta lasermaskiner.

Har du förslag på optimering att göra på utsug eller rökhantering på lasermaskiner? kommentera nedanför.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments