Med denna artikel kan du optimera din air assist på din K40 laser.

Vad är air assist?

Air assist, utan bra svensk term, är ett riktat luftflöde mot punkten där din laserstråle träffar för att hålla ytan fri från rök och små partiklar som hindrar strålen. Rök gör också att effekten minskar.
Laserstrålen fungerar ungefär som strålkastarna på din bil, om det är för mycket dimma går din sikt ned. Samma med din laser som får svårare att nå igenom röken och det kan orsaka knepiga effekter i din gravering.

När ska jag använda air assist?

När du skär material?
När du skär material fungerar air assist utomordentligt att hålla mindre partiklar borta från punkten som skärs av strålen.

När du graverar något?
När du graverar blir det inte så mycket små partiklar utan mest rök, här är smoke assist bättre lösning för att hålla ytan fri från rök, allrahelst om du graverar på trämaterial.
Du kan gärna kombinera air och smoke assist, testa dig fram och ha ställbara volymer på air assist så kan du hitta en sweet spot som fungerar för just dig med de material och arbete du gör.the work.

Denna artikel skrevs 2015, då fanns inte så stort urval av alternativa laserhuvuden och det var mest ett som dominerade som visas nedan. Detta laserhuvud var mycket dåligt utformat och hade rejält internt läckage som bara förvärrade allt.
På senare tid har det kommit bättre byggda alternativ som fungerar mycket bättre, se exempel i slutet av artikeln.

Uppfattningar om vad air assist är och hur den ska användas

Tidigare har detta laserhuvud tipsats om frekvent, nu på senare tid har nyare och bättre byggda huvuden tillverkats.
k40nozzle 300x300 1

Texten har reviderats då detta laserhuvud inte längre är tillgängligt och har ersatts av nyare varianter.
Det största problemet detta laserhuvud hade var att det hade läckage internt, vilket förvandlade hela laserhuvudet till en dammsugare som blås ut luft nedtill men sög in rök upptill och orsakade väldigt smutsig optik på kort tid.

Hur du installerar en välfungerande air assist

Ta en bit 4-6mm kopparrör, man kan ofta få en bit på 20cm gratis från t.ex. Mekonomen eller betala en tia eller två för biten.
Böj sedan till den så luftstrålen träffar samma punkt som din laserstråle. Hur du böjer den eller på vilken sida spelar ingen roll bara den inte tar emot inuti maskinen när den rör sig.

Denna lösning är effektiv om du vill använda original laserhuvud på din maskin.

Bild på air assist på en av mina gamla K40D maskiner
k40d

Varför detta fungerar är enkelt

Testa detta, sätt din hand 15cm framför din mun och blås.
Testa nu samma sak med ett sugrör på samma avstånd som tidigare och med samma kraft. Kände du skillnaden?
Detta gör att du behöver inte ha en våldsam luftkompressor eller andra avancerade lösningar, lite kopparrör och en slang och du har en välfungerande air assist som ofta piskar de inbyggda varianterna i laserhuvuden rejält i effektivtet.
I bilden ovan använde jag en något större pump gjord för att blåsa luft ned i akvariet för fiskar, jag hade redan en och testade på skoj och det fungerade faktiskt väl så den fanns kvar i flera år.Detta är det bästa laserhuvudet just nu
Sedan denna artikel skrev så har jag testat åtskilliga laserhuvuden, detta är det enda som är tillräckligt bra att använda, trots det kräver det lite modifikationer för att bli perfekt.
Här hittar du en artikel hur du kan bygga om laserhuvudet.

k40 air assist head 12mm