Utsug är enkelt, köp en fläkt och en slang och dra igång allt… eller inte, Det är tyvärr inte så enkelt om du vill ha en optimerad lösning för din maskin.
Med optimerad menar jag något som har lågt buller, hög effektivitet och inte behöver kosta en arm och ett ben.

Allt handlar om aerodynamik och tryck, hur luft uppträder och vad fläktar faktiskt kan och ska göra i olika lägen.

De flesta fläktar suger bra, flytta rök förbi impellern.
Här kommer en optimerat lösning för utsug in.

Jag har sett poster på Facebook och liknande där användare köper fläktar som de kunde starta varmluftballong-flygningar med, men ändå får de inte till en bra lösning för sitt utsug.
Detta är en av faran med hörsägen, någon har hört att man kan göra på ett visst sätt, aldrig provat det själv men gärna tipsar andra att de kan göra det utan att förstå vad som egentligen behövs eller hur det fungerar.

airgo

Fläktar görs oftast för två arbeteb, trycka eller suga, båda är egentligen skillnad av tryck på varsin sida om impeller men en fläkt är sällan bra på båda samtidigt.
En fläkt med högt flöde har inte nödvändigtvis högt statiskt tryck eller tvärtom.

Varför fläktar bakom kasinen inte fungerar (optimalt)

Att ha en fläkt eller flera små direkt bakom din lasermaskin orsakar mycket belastning på den fläkt, den kommer få problem att skapa trycket som behövs för att trycka ut röken genom slangen och ännu sämre funktion att suga in luft genom maskinen.
Flyttar du fläkten till fönstret eller ventilen där du släpper ut luften så ökar du effektiviteten på fläkten rejält, den behöver då bara skapa undertryck i slangen (sug) och inte så högt statiskt tryck på andra sidan.

En större utförligare artikel om utsug kan du hitta här