Denna sida är under uppbyggnad, föreslå ändringar och tillägg i kommentarerna.

Jag myntade personligen uttrycket “smoke assist” för snart åtta år sedan när jag försökte förklara för andra användare fördelarna med att ha ett flöde av luft genom lasermaskinen och hur det skiljer sig mot så kallad “air assist” och vilka skillnader det är och vad de kan användas till.

Vad är smoke assist?

Smoke assist, utan att ha ett bra Svenskt ord för det – är en luftström inuti din lasermaskin som hjälper till att hålla optiken fri från stillastående rök som enkelt kan brännas fast på ytan.
Ditt utsug ska egentligen bara göra en sak, och det är att transportera röken från maskinen till slutet av slangen, ingenting annat.
Smoke assist hjälper till att trycksätta insidan av maskinen samtidigt som utsuget lägger det under större undertryck vilket resulterar i att utsuget inte behöver jobba lika hårt för att sätta hela maskinen i undertryck.
Utsuget suger egentligen inte, det skapar en skillnad på tryck på ena sidan av slangen gentemot den andra vilket resulterar i en sugeffekt, med smoke assist som höjer trycket på ena sidan behövs inte lika mycket jobb av utsuget för att få till denna skillnad i tryck och utsugsfläkten kan istället använda närapå hela effekten till att trycka ut röken genom fönstret eller väggen.
Flödet kan komma från fläktar i fronten eller botten, men ju mindre obstruktion du har ju bättre är det.

Enklaste lösningen för smoke assist

Installera fläktar, det spelar ingen roll vad för fläktar, jag använde min dotters hårfön de första veckorna medan jag lekte med dynamiken hur luften och flödet kunde hjälpa mitt arbete i lasermaskinen.
50mm 12V fläktar använder jag oftast i dag i de flesta lasermaskinerna, i de större använder jag 80 eller 120mm fläktar som blåser framifrån över bordet på lasermaskinen.

customk40head
Detta laserhuvud är tillverkat av mig under 2015, det var den första smoke-assist jag gjorde. Fläkten blåste bort rök från linsen så den höll sig ren längre.

k40 intake fans
Här är en bild på en av mina äldre K40D maskiner. Du kan se hur de är monterad i fronten av luckan.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments