Många frågor på senare tid har varit runt maskiner som stannar mitt i arbetet, före den precis är färdig eller just startat.
I många fall är problemet orelaterat till din maskin, typ av kontroller eller andra setups.

Här går jag igenom de vanligaste orsakerna till att detta sker.

1: USB-kabel och inkoppling
– De flesta användare har en laptop inkopplad till sin lasermaskin, se till att alla energibesparande inställningar är AV. Se denna guide (engelska)
– Om du använder en USB-hubb, se till att den har egen strömförsörjning.
– Byt ut USB-kabeln du fick med maskinen och köp en av högre kvalité. Du behöver inte USB3, utan USB2 går finemang.

2: Störning från maskinen och andra saker i ditt hem
Många användare har rapporterat att deras maskiner har stannat, tappat kopplingen eller haft problem helt random utan någon till synes logisk förklaring.
I några tillfällen jag sett IRL och vad vi hittat med andra maskiner så kan saker i huset påverka lasermaskinen. I ett fall var det vattenpumpen till bergvärmen som gjorde att lasermaskinen stannade, även om den var i källaren på helt egen fas blev det något som slog bakåt i elsystemet som lasermaskinen reagerade på.
I de flesta fall kan man avhjälpa störningar likt dessa med ett EMI-filter, det hindrar lasermaskinen att skvätta ut sina störningar och stoppar störningar från andra högintensiva maskiner att påverka din lasermaskin.
I mitt eget fall fick säkerhetskamerorna tokfnatt och vred bilden 180 grader så fort lasermaskinen körde, det avhjälptes också med ett EMI-filter.

Det du behöver är ett EMI-filter, 10-16A gjord för 250V och installera det mellan kopplingen för vägguttaget i din lasermaskin och PSU. Glöm inte jorda det ordentligt.

emifilter k40

3: Andra maskiner på samma fas
Om du kör en annan strömhungrig maskin på samma fas, t.ex. tvättmaskin, kompressor och liknande högeffektsmaskiner kan de påverka din laser.
För vissa räcker det att köra lasermaskinen på en egen fas medan andra har avhjälpts av EMI-filter.

4: Jorda dator och laser tillsammans
Rapporter har kommit in där man har jordat dator och lasermaskinen tillsammans och sett till att ev. grenuttag verkligen är jordade och av bra kvalité.

Och som alltid, se till att maskinen är 100% jordad ordentligt både insida och utsida.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments