Trasig lasertub/laserrör möter vi alla förr eller senare. Men om det uppstår väldigt nära leveransen av din maskin så finns det oftast en av två orsaker till att det sker.

1: För mycket effekt

Laserrören kallas för 40w, men de kan inte riktigt hantera 40 äkta watt utan snarare 30-35w beroende på kvalité och hälsostatus på röret.
Detta händer ofta på de digitala maskinerna som inte har någon mA-mätare där du kan se effekten som går ut.
Dessa maskiner kan inte hantera 100% effekt, de kan inte hantera 90% heller – du kommer drastiskt förkorta livslängden på din lasertub vid dessa nivåer.
Installera en mA-mätare om du har en som saknar denna. Du kommer spara in på laserrörets livslängd direkt.
Håll dig under 18mA för att vara säker, du kan i korta burstar gå upp mot 20-25mA men du vinner väldigt lite på det, sakta istället ner laserns rörelser så får du samma resultat.

2: Överhettad lasertub

Detta är också ganska vanligt då många inte har en aning om temperaturen som är max för sin setup och bara brassar på så det ångar hetvatten ur vattentanken.
Laserröret fungerar bäst vid 15-20c vattentemperatur, allt ovanför det kommer förkorta livslängden.
Om du kör ditt laserrör med 25c vattentemperatur så kommer röret inte dö imorrn, kanske inte heller nästa månad men du förkortar den totala livslängden med veckor eller rent av månader i längden.
En del väljer att köra med 23-25c vattentemp och tar istället kostnaden för en ny tub lite tidigare än om de sparat på temperaturen, det är helt upp till dig.
Det är också en koppling mellan felaktigt kylmedia och värme till plötsligt avlidna lasertuber. Se denna artikel om vattenkylning.

But if you want to use your tube the most, keep temperature around 20c.
Det som händer med hög temperatur är att regenereringsfunktionen av gaserna i lasertuben saktar ner och blir inte lika effektiv, den är inte 1:1 ratio från början men varmt vatten och/eller felaktigt vatten sänker denna ännu mer så till slut tar gasen slut fortare och det slutar fungera.

Snabbfakta: Gå aldrig över 18mA och håll vattentemperaturen under 20c för att förlänga livslängden på din lasermaskin 🙂

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments