Testa din K40 laser

Koppla in väggkontakten till din K40 laser och slå på den. Var beredd på att slå av den direkt om du hör att något låter illa eller andra konstiga saker händer.
Se till att laser switch/laser enable är AV och din ström till lasertuben är nedvriden på noll. Koppla inte in din dator ännu.

Din dator ska nu gå till 0x0 position, vilket är uppe till vänster sett uppifrån som du kan se i videon nedanför.
Du kan stänga av din maskin efter detta test när du bekräftat att den rör sig precis som på filmen. Om den inte gör det – läs denna artikel

Vattenkylning

Ta ut en hink eller liknande du ska ha ditt vatten i. Köp helst en hink med täckande lock så slipper du förorena vattnet och motverkar algbildning en hel del.
Jag använder en vindunk man gör eget vin i, cirka 25 liter och det är utmärkt size för en K40 laser.
Använd inte uttaget för kontakter på baksidan av din lasermaskin, dessa är värdelösa och risken är att kontakten ramlar ur av vibrationerna och då grillar du lasertuben, onödig kostnad. Använd en grendosa istället.
k40 laser machine water pump

Dags att slå på din maskin och testa

Ta ett mynt och sätt på en tejpbit och placera över spegel 2, stäng locket och starta maskinen och tryck på test-fire, glöm inte slå på “laser enable” först. Myntet skyddar din optik från skräp när tejpen markeras.
Ta bort tejpen och sätt den på laserhuvudet istället, du behöver inte ha myntet imellan nu, stäng locket och testa avfyra lasern.
Det spelar ingen större roll var punkten träffar, vi vill bara se så att den träffar speglarna till att börja med – en fullständig riktning av optiken gör vi senare.

Testa nu att inte ha någon tejp alls, placera material under laserhuvudet och avfyra lasern. Plexiglas eller trä så du kan se punkten som skapas.

Här kan du se mina tester.
Jag glömde myntet bakom tejpen som orsakade lite skräp på optiken, gör inte som jag – använd ett mynt 🙂
k40 laser machine laser 2nd mirror test fire k40 laser machine laser head test fire

Koppla in din dator

Slå på din dator men ha din lasermaskin avslagen så länge. Anslut din USB-kabel till lasermaskinens kontroller.
Jag har installerat K40 Whisperer – ladda ned här – och har inte kopplat in usb-dongeln som följde med, detta är egentligen ett hårdvarulås för LaserDRW och CorelLaser och behövs inte när du använder K40 Whisperer.
I K40 Whisperer, ställ in din maskin med M2 controller – Om du har problem att hitta rätt kontroller eller har andra problem, kika in i fullständiga guiden nedan för K40 Whisperer, dock på engelska.
Här är en full installationsguide för K40 Whisperer, engelsk text och extern länk.

Klicka på initialize laser cutter.
k40 whisperer initialize laser cutter

Nu är du redo att testa din maskin, här finns en SVG-fil du kan testa me om du inte vill göra en egen.
Jag föreslår att du testar maskinens rörelser utan att ha laser-enable igång – så den bara rör sig först.

Klicka på “Open design file” – och välj den filen du laddade ned, eller en du skapat själv.
Ställ in din styrka på lasertuben till 6-7-8mA – eller för digitala paneler cirka 30-40% och testa med något material i maskinen, t.ex. tunn plyfa eller plexiglas.
Klicka sedan på “raster engrave”, låt den köra klart och sedan på “Vector Cut”.
När den kört klart båda och den rör sig som den ska – så kan du slå på “laser enable” så att lasern avfyras, se till att vattenpumpen är igång och vattnet flödar.
Kör nu samma igen och se till att den graverar ytan, justera strömstyrkan vid behov. Detta då alla K40 är väldigt olika även fast du köpt två maskiner samtidigt så kommer deras inställningar skilja sig.

Grattis!
Du har nu säkrat upp din maskin i de tidigare artiklarna och nu har du verifierat att den rör sig som den ska, kylningen fungerar och du har testat avfyra lasern och gjort din första gravering och skärning.
Det kan vara lockande att börja kasta in material och skära och gravera för fulla muggar nu direkt – du kan göra det men det finns så mycket mer potential att hämta ur denna maskin som du kan göra den ännu bättre med. Som den sitter just nu är inte ens hälften vad den kan göra med fler optimeringar och fix vi kommer göra härnäst i kommande artiklar.

Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Göran Lund

Ny maskin med digital display. Jag har fixat jordning och allt annat inklusive locket med ny brytare. Allt fungerar utom laseravfyrningen. flyback-transformatorn skickar spänning genom den röda kabeln. Jag har testat med en beröringsfri spänningsprovare. den blinkar till när jag trycker på laseravfyrning. Kan vara för lite av spänning från PSU (flyback-transformatorn) eller fel på laserröret.