Första delen i vår artikelserie om att köpa, installera och uppgradera en K40 laser.
Denna artikel är inte en fulländad köpguide – vi har en mer ingående köpguide här. Detta är enbart vad och hur vi valde den K40 som ska användas för denna artikelserie.

Vad du bör tänka på innan du beställer.

Fundera på färg om det är avgörande, de finns i ett par olika färgkombinationer där Vit-blå är den vanligaste.
Behöver du eller vill du ha hjul på den? de flest av oss finner det mest irriterande när den rullar omkring på bänken.
Bestäm dig för ett pris du vill betala, lägre är såklart bättre men ibland kan det vara värt någon hundralapp för vettigare fraktalternativ.

Hur du hittar säljaren

Jag föreslår Ebay, Aliexpress ellerr Amazon. Vilken du än vill använda, en smaksak.
En stor varning! Om du köper en K40 lokalt måste du tänka på att dessa maskiner är fullkomligt livsfarliga så som de kommer från Kina, köper du av ett svenskt företag är de ansvariga för elsäkerheten och det krävs att delarna är CE-märkta (på riktigt).
Skulle något hända står du där utan någon som kan eller vill ta ansvar, så även om du köper en lokalt så hoppa inte över något steg kring säkerhetskoll eller åtgärder av elektroniken, det kan rädda livet på dig – bokstavligen.

Vad du ska titta efter i annonserna

Det finns olika versioner av K40, det är egentligen inte en maskin utan ett sätt att bygga ihop billiga lasermaskiner på. De flesta har liknande delar men de kan skilja sig åt på vissa saker.
Färg: Välj den du gillar, ofta inte avgörande. Du kan alltid använd kontaktplast senare om du vill byta färg.
Chassi/låda: Det finns 3-4st olika lådor/chassi till K40, de är till 99% identiska till volymen och bara utsidan och panelen för knappar som skiljer sig.
Kontroller: Var uppmärksam på beskrivningen, om det står Moshi, MoshiDraw, LdDraw så ska du inte välja den då det är en gammal maskin med utdaterad kontroller, du vill ha stöd för CorelDraw, CorelLaser eller NewlyDraw.
Andra tillägg: Belysning, knappar, nödstopp, hjul och andra mer eller mindre logiska addons finns på en hel del maskiner. Det finns inga fördelar att välja en lasermaskin med belysning, för du måste ändå koppla om allt sedan om du inte vill riskera att skicka starkström ut i metallen.

Vad är bra pris?

K40 laser kostar oftast 2500-3500kr inklusive frakt till Sverige, du kan ibland hitta den lite billigare kring Black Friday och Juletider.
K40D är en dyrare variant med bättre hårdvara, men jag går inte in något i detalj på den i denna artikel. Du kan däremot följa vår artikelserie även med en K40D om du vill.

Recensioner och omdömen

99% av alla negativa recensioner på t.ex Ebay och Aliexpress berör leveransen att något skadats i frakten. Detta råkar de flesta ut för så lägg inte så mycket energi på det, titta istället på kommentarer kring hur de löst problemen för kunderna med ersättningsdelar m.m.

Leveransalternativ

Många säljare har “säljarens leveransmetod”, denna säger egentligen inte så mycket utan kika efter hur många dagar leveransen tar. 7-14 dagar är att rekommendera för då skickas det ofta med DHL, PostNord eller TNT direkt till din dörr.
En del säljare skickar till närmaste hamn där du själv får betala tullavgifter och andra kostnader, de brukar maskera detta med “sellers shipping method” och ofta 20-50 dagars leverans.
Välj DHL, PostNord eller TNT alternativt där lev-tiden är 7-14 dagar så är du säker på att den inte åker båt till dig.
Om säljaren inte har dessa alternativ, titta efter någon annan.

Så, vilken köpte vi inför dessa artiklar?

Jag kikade runt på Aliexpress och fick leta ganska länge innan jag hittade en säljare vi inte haft någon affärsrelation med tidigare, för att undvika specialbehandling då de flesta vet om denna hemsida och ogärna vill få smisk i en artikel.

Tyvärr är maskinen grön, men jag kommer endera lacka eller dra på vinyl på den i någon annan färg 🙂
Denna köptes till denna artikelserie, den skickades 27 Nov. och anlände 9;e Dec. – trots 7-dagars leveransgaranti. Nu är det ju problem med pandemin så jag kommer inte lägga någon större energi på det i artiklarna.

Vi har börjat packa upp den och nästa artikel är på gång just nu.
Om du vill köpa samma maskin – klicka här!
k40 laser machine green

Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Thomas

Nice, I bought the same funny green one from the same seller five days before you! Will read this with grate interest!