En snabb artikel då jag ser att länkar och diskussioner kring denna CW3000 kylare ökar igen och många köper den.
CW3000 är ingen kylare – det är en radiator med en fläkt och en vattentank, denna lösning kan du bygga själv för några hundralappar.

adsee

Hur den fungerar
Vattnet cirkuleras av CW3000 genom en värmeväxlare (rören i bilden) och en fläkt blåser på dessa för att avlägsna värmen.
Det låter enkelt – men det är det inte.
En kylningslösning som denna kan aldrig enlig fysiska lagar aldrig någonsin kyla ned något till lägre temperatur än din rumstemperatur och knappt det.
Har du 25C inomhus så kommer en CW3000 aldrig kunna kyla ned det lägre än 25-28c.

DIY och modifierade CW3000
Sett en del som modifierar sina CW3000 med isblock och andra lösningar där det tillförs kyla i loopen.
Gör inte detta..
Låt säga att du har en tank på 20L med isklampar i, och därefter en CW3000 i serie.
Vad som sker är att kylklamparna sänker ditt kylvatten till t.ex. 15c från rumsteperatur på 20c, sen kommer CW3000 – som kyler med rumsteperatur höja värmen på vattnet från 15 till 20c igen.

När kan en CW3000 vara en bra ide?
Om du vill testa luftkylning och bor i mildare klimat där den kan vara utomhus för att kyla vattnet kan den fungera rätt okej.
De är rätt dyra och du kan bygga liknande om inte ännu effektivare kylare för några hundralappar med delar från vattenkylning till PC.

Vad ska man ha istället?
De riktiga kylarna, CW5000 or CW5200. Dessa bygger på en kompressor med gas som kyler ned vattnet, likt en AC i en bil eller ditt kylskåp och kan då sänka värmen i din loop lägre än rumstemperaturen.

En djupdykning i vattenkylning hittar du här

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments