K40 laser när den landar vid leverans är rent av livsfarlig maskin. Om du just köpt en så koppla inte in sladden och starta den innan du har läst igenom denna guide och verifierat att allt är som det ska.
Tänk på att om du känner dig osäker är det bättre att konsultera en elektriker och att regler och lagar kring elektronik kan skilja sig i det land du bor i.

Vad vi testar i denna artikel

– Jordning
– Kontrollera kablar och kabelskor

Verktyg du behöver för att kontrollera din K40

– Multimeter
– Skruvmejslar, både spår och kors (philips-typ)
– Hylsor eller tång för den lilla muttern på jordskruven.
– Bra kabelskor och ev kabel + kabelskotång om du behöver byta ut kablar eller kontakter.

Här är maskinen vi köpte för denna artikelserie

k40 laser machine

Kontrollpanelen

Denna är riktigt korkad. Ström in går till nödstoppen vilket är korrekt, därefter går den till den svarta vrid-kontakten till höger om nödstoppen och därefter direkt till din nätdel.
Den gröna knappen med texten “Power Switch” är bara kopplad till nätdelens säkerhetspins, laser enable – dessa hindrar bara lasertuben från att avfyras, du har fortfarande full aktiv ström i hela maskinen vilket kan vara farligt om man tror detta är huvudbrytaren.
Den lilla knappen vid den digitala displayen “Laser switch” gör exakt samma sak som den gröna knappen – förvirrande och farligt!
Vi kommer åtgärda detta i en kommande artikel.
k40 laser machine control panel

Dags att dyka ner och mäta!

Första testet att göra är att kontrollera så maskinen är korrekt jordad rakt igenom, detta är hyperviktigt.
Ställ in din multimeter i ohm/motstånd (se bild nedan).
Sätt ihop dina mät-prober och kolla på displayen vad din multimeter visar när det finns kontinuitet mellan dem (kontakt), det är detta du vill se när du kontrollerar dina jordpunkter.
Här kan du se hur min multimeter reagerar vid kontakt.

Här kan du se hur min multimeter reagerar vid kontakt.

multimeters

Hur du mäter

Det spelar ingen roll om du använder den röda eller svarta problem på något ställe, se bara till att du har god kontakt med metall när du mäter. Insidan av maskinen är målad så välj en plats där det är plåtfritt så att säga.
I detta exempel använder jag den röda mätproben och sätter den på en bra plats i maskinen (botten) som jag vet har god kontakt, jag skrapade lite med en kniv först.
Sätt den svarta mät-proben på dessa platser.
– På toppen av din nätdel (PSU), se till att du går igenom plasten som är blå.
– Alla GND och FG pinouts på din nätdel Se pin-out här
– Botten av gantry, den icke-rörliga delen av din lasermaskin. Men inte den rörliga delen då den är isolerad av plasthjul
– Negativa polen på din lasertub, till vänster om du står framför lasermaskinen.
– Jordbulten bak i maskinen, se bild en bit ner där den finns inringad.

Flytta nu den röda mät-proben till jordbulten i bakkant.

Sätt den svarta mät-proben på dessa platser
– Alla GND och FG pinouts på din nätdel Se pin-out här
– Negativa polen på din lasertub, till vänster om du står framför lasermaskinen.

Du vill se 0.00 på alla dessa mätningar – baserat på hur min multimeter visar god kontakt – se bild ovan.
Om du inte ser 0.00 på någon mätpunkt så beror det på att det saknas kontakt, dubbelkolla från fler mätpunkter mot denna för att vara säker att du inte bara hade dålig kontakt. Om det kvarstår dålig kontakt måste du kontrollera om kabeln är dålig eller om det är dålig kontakt mot jord.

Inspektera dina kablar

Kontrollera dina kablar, dra o slit försiktigt i dem och använd en lampa så du kan se ordentligt. Kolla så att de är korrekt krimpta och inga lösa kardeler sticker ut från kabelskorna.
Gör detta på alla kontakter i maskinen, speciellt vid knappar och vred samt de som är kopplade på din PSU.
Ta en bild med mobilen innan du börjar, om du skulle rycka lös en kabel kan du enkelt på bilden se vart den ska sitta.

Nu över till jordbulten igen – den behöver fixas!

Jordbult är egentligen fel term, chassijord eller skyddsjord är väl korrekt elektrisk term (korrigera gärna i kommentarerna) – men vi kallar den så för att förenkla det hela.
Denna är gjord efter kinesisk standard, behöver jag säga mer? 🙂
De sätter ofta plastbrickor på denna för i Kina är jord i vägguttagen sällsynt och de jordar ofta saker i vattenkranar och vattenburna element – gör inte detta!
Använd inte extern jord och jord via vägguttaget samtidigt, det kan bli jordpotentialskillnad som påverkar din kontroller och den går bananas, se till att jorden i ditt vägguttag är perfekt så räcker denna.
Däremot måste vi kontrollera att denna jordbult har bra kontakt med inkommande väggansluten kabel samt att det är god kontakt med metall i chassit.

Här är en bild på jordbulten – jag har en krokodilklämma på den för enklare mätning

k40 laser machine rear ground pin

Som nämnts innan har vissa maskiner plastbrickor, andra har metall så inspektera innan du är säker på att denna fungerar korrekt. Nedan har jag gjort en mindre guide hur du enkelt kan förbättra chassijorden i din lasermaskin.

Steg 1
Ta bort jordbulten med hylsa eller tång.

Steg 2
Ta bort färg runt och i hålet, jag brukar borra ur hålet lite och sätta i en M5 eller M6 bult istället och dessutom använda dremel eller gammal kniv för att göra “plåtrent” runt hålet för bästa kontakt.

Steg 3
Ersätt befintlig skruv med rejäl bult, M6 eller vad du har tillhands. Använd också “taggbrickor” närmast plåten så du är 100% säker på att du har perfekt kontakt mot jord.
Om du inte har jord i vägguttaget, ha kvar den befintliga skruven så du kan koppla på ordentlig jord på utsidan.

Steg 4
Montera tillbaka bulten igen och dra åt ordentligt och glöm inte sätta tillbaka jordkabeln från uttaget.
Fram med multimetern igen och dubbelkolla så allt är perfekt.
De engelska uttagen i bakkant kommer vi ta bort i senare artikel och skära ut nya täckplattor i lasern för att täcka igen. Koppla inte in något här, de är riktigt usla och det är bara risk att kabeln till pumpen ramlar ur av vibrationer och vips så har du grillat lasertuben helt i onödan. Köp dig en grendosa av bra kvalité istället.

Förfina kabeldragningen – valfritt
Om du vill snygga till kabeldragningen lite kan du använda buntband eller s.k. kabelstrumpor/sleeves för att snygga till det hela, jag gillar att skilja på stark och svagström i olika buntar (kommer i senare artikel) och för att hålla de ur vägen om man behöver göra något under huven på lasermaskinen.

Du har nu passerat den viktigaste inspektionen av din lasermaskin, i nästa artikel slår vi på den och kontrollerar det mekaniska!

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments