Korrekt fokus är väldigt viktigt för ditt arbete, om den inte är korrekt kommer du tappa effekt och få konstiga effekter när du graverar och svårare att skära ut mönster.
Detta är det vanligaste problemet nya användare råkar ut för på sin K40 laser, informationen från säljaren är väldigt begränsad och det söks ofta andra orsaker när det egentligen är fokus och bordet (bottenplattan) som är orsaken.

Kalkylator för korrekt fokus

Här finns en kalkylator som hjälper dig beräkna rätt avstånd i din maskin.

Vad är fokus?

Din lasermaskin har en stråle som är cirka 3-5mm i diameter som speglas i olika vinklar mellan dina speglar innan den träffar linsen.
Linsen konvergerar till en timglasformad stråle (se bild nedan).
wrongfocuss
Denna bild visar förenklat hur laserstrålen träffar ditt laserhuvud i din maskin. Tunnaste delen av strålen är vad som kallas för “focal point”, fokuspunkt och det är denna delen du vill använda oavsett som du graverar eller skär något.
När du graverar vill du ha denna punkt på ytan av materialet, när du skär vill du ha denna punkt mitt i tjockleken av materialet.
Om du får lutande kanter på saker du skär så är du inte i bra fokus med din stråle.

Har du tips och tricks hur du sätter din fokus? tipsa i kommentarerna nedanför

Varför är fokus viktigt?

Om du har materialet för högt eller lågt, bredden på strålen kommer påverka resultatet. Vid skärning kan du få sotiga kanter, smälta kanter, lutande kanter eller väldigt bred skärning.
När du graverar kan du få bredare gravering än du tänkt dig.

Identifiera din fokuspunkt

K40 levereras med en 12mm lins med fokuspunkt 50.8mm från undersidan av linsen.
Detta betyder att strålen är som smalast 50.8mm under linsen.
Ta en tandpetare eller liknande som är 50.8mm hög och sätt den under din lins, för att se om ditt bord (bottenplattan) är i rätt höjd för att gravera eller skära.
Du kan också ladda ner en mall här för att sätta rätt fokus.

Om du inte kan ställa tandpetaren upprätt så har du fel höjd på ditt bord i maskinen, detta måste sänkas.
Vad många missar med K40 är att korrekt fokus är inuti klämman som sitter i bordet, inte ovanpå bordet.

The rounded surface has to be up – double check the orientation on your machine.

aligntool nozzle

Flytta position på ditt bord

Om det visade sig i tidigare test att du har mer än 50.8mm mellan undersidan av linsen och ditt bord så kan du skippa detta steg.
K40 maskinerna är gjorda olika så nästan ingen är lik den andre när det gäller höjder och avstånd. Ta lite bilder för att komma ihåg hur saker sitter monterade och skruva bort bottenplattan (bordet) i din maskin och inspektera hur det är monterat.
Vissa bord är monterad på distanser, andra i vinklar mot sidorna. Enklaste är att skära av distanserna till rätt längd, eller köpa nya s.k. hylsmuttrar och kapa i rätt längd för att flytta positionen.
De flesta användare graverar eller skär material upp till 10mm tjockt, så jag brukar rekommendera att placera bordet 65mm under linsens undersida och sen använda skräpmaterial och liknande för att lyfta upp materialet till rätt höjd när du ska använda maskinen.
Har du 3D-skrivare kan du printa ut små pyramider i olika höjd för att få materialet i rätt position.

Här är ett exempel, en bild från en av mina maskiner. Jag har installerat L-vinklar efter sidorna som bordet sedan sitter fast i.
framesystem2

Hur sätter jag rätt fokus?

K40 maskinerna har ett stort fel och det är just bordet.
När du får den så är korrekt fokus inuti klämman i bordet, allt du lägger ovanpå kommer utan tvekan vara i fel fokus.
Använd verktyget som länkades ovanför, i exemplet nedanför kommer jag hänvisa till detta och jag rekommenderar dig att använda den. Tänk på att det enbart fungerar på laserhuvudet som följer med standard K40.

För gravering

Sätt fokusmallen under kanten på ditt laserhuvud på det högsta steget – lägg materialet du ska gravera på ditt bord och höj upp det med lösa delar tills underdelen av fokusmallen når ytan på materialet du graverar på.
Får inte mallen plats så måste du sänka bordet.
aligntool nozzle

För skärning

Använd mallen igen, nu kommer de olika stegen in i bilden som du sätter beroende på hur tjockt material du vill skära.
Perfekt fokus har du 50.8mm från undersidan av linsen till centrum av materialet du ska skära.

Om du har 4mm plexi du ska skära, så vill du ha 50.8mm minus hälften av tjockleken som fokus, d.v.s. 50.8 minus 2mm – 48.8mm mellan undersida av lins och ytan på materialet.
Använd mallen enligt bilden nedan, lägg materialet på bordet och lägg in skräpdelar eller distanser under tills undersidan av mallen når materialet.
På liknande sätt gör du med andra tjocklekar, 50.8 minus halva tjockleken.

align 4mm material

En kort åsikt om rörliga bord

Det är ganska vanligt att skapa egna lösningar för att få ett rörligt bord, allt från saxlyftar till kugghjul och liknande.
Jag brukar stoppa användare från detta, för så lite som en millimeter kommer göra att du hamnar ur fokus så om du inte vet med dig att du kan göra det riktigt bra så bör du inte göra det.
Installera ett rörligt bord kräver en hel del jobb, du måste få den i exakt position i alla hörn samtidigt, inte böja sig under last m.m.
Saxlyftar har varit poppis ett tag, men dessa är väldigt glappa i de rörliga delarna och det räcker att det lutar lite så är du helt off med fokus.

Ramptest

Ett ramptest är en lutande bit av trä eller annat material så du kan se hur strålen blir smalare och bredare och på det sättet kan mäta dig till rätt fokus.
Jag brukar avråda från detta då bordet i en standard K40 är för högt upp, så ett ramptest kommer ge dig fel data ändå.
Men om du sänkt ditt bord kan du mycket väl göra detta test.
Se denna video för att göra ramptestet.

Direktlänk till youtube
https://www.youtube.com/watch?v=iKpONnJru1w

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments