Ju högre temperatur ditt nätaggregat har, ju mindre effekt får du ut ur det.
Verkningsgraden på elektronik och uteffekt är låg, extremt mycket avgår i just värme och det är viktigt att ta hand om denna.
Och nu snackar vi nätdelar tillverkade i Kina på lite mindre än normala krav och komponenter så är det ännu viktigare.
Här är min lösning på problemet, vänd ditt nätaggregat 90 grader, så fläkten i din nätdel suger in luft utifrån rummet och inte återanvänder den redan uppvärmda luften inuti det lilla utrymmet på din lasermaskin.
Kontrollera också rotationsriktningen på fläkten i ditt nätaggregat, du kan ev. behöva skruva lös de fyra skruvarna och vända på fläkten – du vill att den ska suga in luft utifrån.
Om du inte vill göra sånt här ingrepp kan du installera fläktar som trycker luft in i utrymmet där du har ditt nätaggregat, se till att de verkligen trycker luft in – har du de åt andra hållet är risken de suger ut rök och lukt in i ditt rum/utrymme istället.
Mitt exempel använder en 3D-printad del som bultas i botten på lasermaskinen och passar i skruvhålen på nätaggregatet.
Du kan också använda dubbelhäftande tejp om du inte har en 3D-skrivare, installera en extra jordkabel mellan chassit på lasermaskinen och en av skruvarna på nätdelen för att vara 100% säker att det är jordat ordentligt.
Jag har testat detta ganska omfattande med olika maskiner.
Skapade en fil med några linjer och lät lasern köra i 10 minuter, mellan varje test återställdes maskinen vad avser temperatur och kylvatten ned till 19c innan nästa test.
Jag mätte läste av effekten på mA-mätaren i maskinen för de olika testen, allt var inställt på samma settings för alla körningarna.
Temperaturen är från en sensor inuti utrymmet där nätaggregatet/nätdelen är monterad.
Test med nätdelen i standardmontering
Test 1: 64c – 14.4mA
Test 2: 65c – 13.7mA
Test 3: 64c – 14.2mA
Test 4: 64c – 14.4mA
Test 5: 65c – 14.0mA
Test med nätdelen monterad 90 grader
Test 1: 34c – 16.2mA
Test 2: 34c – 16.4mA
Test 3: 33c – 16.8mA
Test 4: 33c – 16.6mA
Test 5: 34c – 16.2mA