Varför konvertera till analog?

Den digitala panelen är rätt korkad, den är gjord för att passa 40-100w lasermaskiner och behöver egentligen kalibreras så att 100% effekt verkligen är 100% eller helst lite mindre.
De säljare som erbjuder K40 maskinerna slänger ihop delar kors och tvärs, testar så det fungerar och skeppar iväg dem, okalibrerade vilket kan göra att 60% på den digitala panelen egentligen är full sprutt och allt över det kommer skada din maskin.
Kombinera alltid en konvertering med en mA-mätare – se installationsguide här.Denna guide uppdaterar din digitala panel till en bättre analog kontroll med större upplösning på inställning av effekt och ström till lasertuben.
Det är ingen skillnad på den digitala och analoga egentligen, mer än att denna uppdatering blir enklare att använda för att ställa in din maskin.

Prylar du behöver
– Avbitar och kabeskalare
– Skruvmejslar, ev. mindre tång eller hylsa för 8mm
– Kabel, krympslang eller eltejp
– 0.75mm2 kabel fungerar galant

Produkter du behöver
– Potentiometer, eller ett följ denna guide för att bygga egen
– Två tryckknapar, en som låser sig och en som inte låser sig vid tryck. (för test och laser enable)

Den vanligaste digitala panelen. Färgerna kan variera.

digital panel
Beroende på funktioner du har på din maskin och funktioner du vill ha senare kan du spara knapparna och installera i din panel senare.

Steg för steg

Förberedelser
Starta med att ta bort alla strömanslutningar från vägguttaget till din lasermaskin och låt den stå så någon timme.

Ta bort den gamla panelen
Öppna locket på din lasermaskin och inspektera din nätdel över kablarna som går upp till locket. Ta gärna bilder så du minns vad som sitter vart.
Här nedanför ser du de två vanligaste nätdelarna som finns till K40 och vilka kablar som sitter vart.
psutype

Ta bort dina gamla kablar till panelen

För PSU type 1
Ta bort kablarna kopplade till GND, IN och 5V kontakterna, de sitter intill varandra på din nätdel. Verifiera att dessa kablar går till din digitala panel.
Har hört att dessa kablar är kopplade annorlunda, t.ex. att en annan GND används vilket är okej, men försök återkoppla till dessa tre intill varandra så du följer den erkända standarden för K40 maskinerna.
I vissa fall har du Laser ON och/eller Laser Enable kopplad till P+ och GND, ta bort båda dem om du har denna kopplade till din panel.

För PSU type 2
Ta bort alla kablar som kommer från panelen, oftast en 3pin och en 2pin kontakt. Spara dessa då du behöver klippa och skarva dessa senare för din nya inkoppling.

Installera din nya potentiometer

För PSU type 1
Installera den nya potentiometern enligt nedan. Utgående (wiper) från potentiometern ska kopplas till IN på nätdelen, markerad grå här. Din potentiometer kan ha annan ordning på stiften.
Denna bild visar den utökade kontrollen med en voltmätare för enklare inställning av strömstyrka/effekt, se denna artikel för att bygga din egen.
För en testknapp i panelen: Använd L och GND i en momentan knapp (som inte fastnar vid intryckning) och koppla de båda kablarna till knappen. Se till att knappen är av typen NO, normally open.
psu type 1 enhanced pot

För PSU type 2
Använd de gamla kablarna och klipp av dem på lämpligt avstånd. Skarva på nya kablar och använd kabelskor eller löd ihop med dina nya kablar till potentiometern. Följ färgkoderna i bilden nedan för inkoppling.
För en testknapp i panelen: Använd K- and K+ i en momentan knapp (som inte fastnar vid intryckning) och koppla de båda kablarna till knappen. Se till att knappen är av typen NO, normally open.
psu type 2 enhanced pot

För alla typer av PSU
För en knapp till “laser enable”: Använd GND och P+ för att säkra din maskin mot oavsiktlig avfyrning.
Om du har andra saker inkopplade här, så måste knappen sitta seriekopplad med t.ex. flödessensor.
Jag rekommenderar en 10-varvs potentiometer för enklare inställning. Om din inställning går baklänges så kan du byta plats på grå (IN) och 5V (röd) kabel på din potentiometer eller på nätdelen.

Testa din uppdatering

Det är nu dags att testa din inkoppling.
Starta upp maskinen och tryck på test-knappen för att se så lasern avfyras så länge du håller in knappen.
Nu kan du också testa potentiometern för olika inställningar av uteffekt, styrkan på laserstrålen. Vrider du till höger ska styrkan öka, till vänster minska.
Håll ett öga på mA-mätaren för att inte överskrida rekommenderad gräns på 18mA.

Ersättningspanel

När du tar bort din gamla panel så får du ett stort hål efter den digitala som du kan ersätta med en ny panel.
Här kan du ladda ner en tom mall du själv kan göra de hål du vill i, eller ladda ned en färdig för K40 med hål för potentiometer, mA-mätare och tre knappar.
– Färdig panel för mA-mätare och tre knappar
– Tom blank panel

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments