En enklare men skarp varning kring dessa lasermaskiner och hur du löser det.
Fler och fler maskiner levereras rent av livsfarliga, vi har importerat ett hundratal bara under 2020 och säkerligen ett par hundra sedan starten och ser detta mer och mer.

I kina är den elektriska standarden annorlunda än vi är vana med i Sverige och EU för den delen. Jordning är ofta separat i Kina så maskinerna byggs efter deras standard, medan vi i EU har andra delar och bättre elsystem i bostäderna sedan många år.
Om du har ett jordat uttag i väggen ska du använda detta och du ska inte installera ytterligare jordningar till maskinen.[bsf-info-box icon=”Defaults-exclamation-triangle warning” icon_size=”32″ icon_color=”#dd3333″ icon_animation=”swing” title=”Important information” pos=”square_box” box_border_style=”dashed” box_border_width=”2″ box_border_color=”#dd3333″]Denna guide hjälper dig korrigera fel i din lasermaskin. Tänk på att konsultera en elektriker om du är osäker!
Du får byta och korrigera detta själv om du har kunskapen!

Problemet

De elektriska delarna i maskinen är jordade i en bult i bakkant på maskinen i plåten. Det är också jordkabeln från ditt vägguttag på samma ställe.
Problemet är ofta att det sitter plastbrickor på denna bult vilket gör att jordningen inte är ordentligt utförd så metallen jordas i maskinen, och då bl.a. lasertuben jordar i metallen kan detta ställa till med rejäl ordera.
Skulle ett fel uppstå i lasertuben så har du 16.000 volt i metallen och du dör på fläcken om du råkar ta i maskinen samtidigt.

k40 ground bolt martin samuels
Jordpunkten i K40 lasermaskiner med extern jordkabel – denna behöver du inte om du har jordat vägguttag.

Hur du identifierar problemet och åtgärdar det

Starta med att ta bort bulten i bakkant från din maskin, ta ett foto så du minns vilka kablar som satt monterade där.

Använd lite slippapper eller kniv och skrapa metallen runt hålet så det blir plåtrent och bra kontakt.

Ta bort alla nylon/plastbrickor från bulten och använd enbart metallbrickor, helst s.k. taggbrickor (se bild nedan).
Vissa anslutningar har spacers i plast, du kan ev. behöva detta om du vill behålla den röda kontakten i bild. Annars kan du ersätta med vanlig bult och mutter.

Här är en överblick på en bra jordning
Jag använde två s.k. taggbrickor på varsin sida av metallen för att garantera bra kontakt och låsmutter på insidan.
Din lasermaskin kan ha fler än en kabel på insidan, montera dem på varandra.
k40 ground bolt fix

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments