Det absolut viktigaste med elektronik är kylning. Du måste inte följa denna artikel och vända på ditt nätaggregat men läs igenom artikel och försök åtminstone installera fler fläktar i det mindre utrymmet i din K40 laser.

Elektronik är känslig för värme och höga temperaturer, precis som din dator, tv och andra elektroniska maskiner behöver elektroniken kylas. En del klarar sig passivt medan andra behöver aktiv kylning med fläktar.
Ju högre temperatur ditt nätaggregat har, ju mindre effekt får du ut ur det.
Verkningsgraden på elektronik och uteffekt är låg, extremt mycket avgår i just värme och det är viktigt att ta hand om denna.

Och nu snackar vi nätdelar tillverkade i Kina på lite mindre än normala krav och komponenter så är det ännu viktigare.

Här är min lösning på problemet, vänd ditt nätaggregat 90 grader, så fläkten i din nätdel suger in luft utifrån rummet och inte återanvänder den redan uppvärmda luften inuti det lilla utrymmet på din lasermaskin.
Kontrollera också rotationsriktningen på fläkten i ditt nätaggregat, du kan ev. behöva skruva lös de fyra skruvarna och vända på fläkten – du vill att den ska suga in luft utifrån.

Om du inte vill göra sånt här ingrepp kan du installera fläktar som trycker luft in i utrymmet där du har ditt nätaggregat, se till att de verkligen trycker luft in – har du de åt andra hållet är risken de suger ut rök och lukt in i ditt rum/utrymme istället.

849d4754fe415f0c253c66d059aaeddd preview featured

Mitt exempel använder en 3D-printad del som bultas i botten på lasermaskinen och passar i skruvhålen på nätaggregatet.
Du kan också använda dubbelhäftande tejp om du inte har en 3D-skrivare, installera en extra jordkabel mellan chassit på lasermaskinen och en av skruvarna på nätdelen för att vara 100% säker att det är jordat ordentligt.

Jag har testat detta ganska omfattande med olika maskiner.
Skapade en fil med några linjer och lät lasern köra i 10 minuter, mellan varje test återställdes maskinen vad avser temperatur och kylvatten ned till 19c innan nästa test.

Jag mätte läste av effekten på mA-mätaren i maskinen för de olika testen, allt var inställt på samma settings för alla körningarna.
Temperaturen är från en sensor inuti utrymmet där nätaggregatet/nätdelen är monterad.

Test med nätdelen i standardmontering
Test 1: 64c – 14.4mA
Test 2: 65c – 13.7mA
Test 3: 64c – 14.2mA
Test 4: 64c – 14.4mA
Test 5: 65c – 14.0mA

Test med nätdelen monterad 90 grader
Test 1: 34c – 16.2mA
Test 2: 34c – 16.4mA
Test 3: 33c – 16.8mA
Test 4: 33c – 16.6mA
Test 5: 34c – 16.2mA

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments