Denna artikel är just vad som framkommit när vi testat åtskilliga nätaggregat utan att helt kunna förklara varför eller hur felet uppstår.
Är du djupare insatt i elektronik eller har kunskap om hur nätaggregat/nätdelar fungerar i detta format och kan förklara fenomenet? kommentera gärna nedanför!

Nätaggregaten i våra kära K40 maskiner är dåligt byggda och egentligen inte alls tänkt att användas på det sätt de är installerade i dessa maskiner. De har knappt effekt nog att hantera de lasertuber som installeras i maskinerna.

Jag har under många år följt åtskilliga användare som haft lasermaskiner som bara slutat fungera eller haft andra elektroniska problem och alla de har haft en sak gemensamt – nätaggregatet.
Att uppgradera ditt nätaggregat kan rädda ditt nätaggregat från dyrare komponenter som ofta går sönder i ett senare skede.
Uppgraderingen kostar några tior men kan rädda dig från ett transformatorbyte, så kallad “flyback transformer”.

Se denna artikel för att ta reda på om det är likriktarbryggan eller din “flyback” som är problemet du har.

Det är vanligen två orsaker oberoende av varandra eller båda samtidigt som orskar dina problem, men källan sitter i samma komponenter.

1: Lasertuben fallerar

När lasertuben dör försöker nätaggregatet skicka på ström till lasertuben men om den är trasig blir det istället strömbåge som slår emot chassit på din maskin vid pluspolen av lasertuben, eller inuti ditt nätaggregat.
Detta förstör eller försämrar ofta din flyback transformator, med tiden kommer den gå sönder helt. Man kan ofta se detta genom att effekten på lasertuben är extremt nedsatt och du knappt kan markera en träbit med strålen.

Till dags dato har vi samlat på oss hundratals rapporter där användare nämnt att de hört strömbågar (arcing) i sin maskin innan nätdelen gått sönder helt, oftast i kombination med att lasertuben också dött.

2: Likriktarbrygga eller flyback transformatorn

Likriktarbryggan som används i vissa nätaggregat är felaktiga, de är på 1A medan maskinen kan skapa 2-3A internt vilket skadar likriktarbryggan och i sin tur uppstår strömbågar inuti din flyback som inom kort dödar även den.

Värmeproblem
Vissa nätaggregat har ingen fläkt medan andra har en. Problemet är att om du kör denna längre stunder så hettar din nätdel upp utrymmet den är installerad i och försöker kyla sig själv med varmare och varmare luft.
För att sova bättre, installera en fläkt som drar in luft i den mindre kammaren där du har din nätdel, eller vinkla upp nätdelen så den tar luft utifrån rummet istället. Se denna artikel om hur du kan vinkla ditt nätaggregat.

Jordproblem
Var säker på att all jord i din maskin är 100% bra. Ta bort huvudjorden som är monterad i bakkant med en bult och ta bort färg runt hålet så du är säker på att du har perfekt kontakt.
Läs mer här hur du säkrar din maskin med att dubbelkolla din jordning.
Ta bort tejpen runt ditt nätaggregat, det är egentligen aluminium färgat – det blåa är bara en skyddstejp och installera en extra jordkabel mellan huvudjorden på bulten och metallen runt din nätdel.
Dubbelkolla jordkabeln som går till din kontroller också.

Hur du uppgraderar ditt nätaggregat innan användning

Det bästa är om du uppgraderar nätaggregatet innan användning. Byt ut likriktarbryggan det första du gör. Du behöver löda denna, väldigt enkelt med hålmontering så en enklare lödkolv fungerar fint.
Se bara till att du låtit nätdelen stå strömlös minst sex timmar innan du öppnar det, så du är säker att ev. lagrad ström i kondensatorerna olyckligt skulle urladda i din kropp.

Delar du behöver
RS507, 700V, 5A “bridge rectifier” – Hawklaser.com | Aliexpress | Ebay
(Du kan använda 1000V, 6A eller liknande också, håll dig över 500V och 4A är grundregeln.)

Steg för steg
1: Var säker på att nätdelen inte är inkopplad i väggen. Om den är det koppla ur den och vänta minst 6-24 timmar innan du gör någonting. Kondensatorerna kan lagra ström rätt länge.

2: Skruva bort skruvarna som håller höljet till nätaggregatet och skruva lös kretskortet från botten.
Ta några bilder så du kommer ihåg hur saker satt monterade så blir det enklare att montera ihop sen.

3: Vänd kretskortet upp-och-ned och löd bort likriktarbryggan. Notera avfasningen på likriktaren åt vilket hål den är monterad så du återmonterar åt samma håll. Rengör hålen med lödkolven och rensa bort gammalt lödtenn.

4: Återmontera allt i omvänd ordning.

I denna bild är “flyback transformatorn” inringat i rött och likriktarbryggan inringat i grönt.

hvt flyback rectifier

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments