Många problem med din K40 kommer handla om nätdelen, PSU (power supply unit) i lasermaskinen.
Här hittar du fakta och kopplingsschema som gäller för de allra vanligaste lasermaskinerna med pinout för de olika typerna av nätdelar.

Introduktion

K40 lasermaskinen är en produkt gjord av många delar för att få fram en mindre och billig lasermaskin.
Den är inte utvecklad och tillverkad på detta sätt, det är bara ett sätt att sätta ihop vissa billiga delar i en metallåda och har döpts till K40 med tiden.
När vi nu talar om nätdelen så är det enligt tillverkaren av nätdelen inte tänkt att den ska användas som den gör i en K40 lasermaskin.

Nätdelen

Det finns 5-6 typer av MYJG´s nätdelar i K40 maskiner som levereras. De flesta är de två typer som visas nedanför, de andra har smärre skillnader vad avser pinouts men alla kopplingar finns där.
I denna artikel fokuserar vi på de två vanligaste nätdelarna, om du har en annan typ är den förmodligen väldigt lik dessa.

Kopplingsschema / pinout

Notis: I listan nedanför är de markerade precis som de är tryckt på kretskortet på nätdelen. På PSU type2 är P+ och P-(gnd) tryckt på fel plats, de är egentligen andra hållet om men det spelar ingen roll för inkopplingen för de fungerar åt båda hållen.

psutype

Pins på nätdelen
L- Jordpunkt för lasertuben
FG – Jordpunkt för chassit
AC-N – AC neutralledare
AC-L – AC fasledare
GND – Jord (internt kopplad till FG)
P+ – Tillsammans med GND – koppla in flödessensor, kontakt för locket eller annan säkerhetslösning här. Sluten krets = lasern kan avfyras.
IN – Signal in för att ställa strömstyrkan, 0-5 volt
5V – 5V fast ström för koppling till potentiometer eller för matning till optiska ändlägesgivare
24V – Utgång för ström till kontrollerkort och motorer.
L – Trigger för att avfyra lasern

Vanliga problem

När din nätdel ger upp, för det kommer den göra förr eller senare så är det den s.k. flyback-transformatorn som ger upp och/eller likriktarbryggan som är av felaktig kvalite och specifikation i en del nätdelar.
Du kan motverka detta genom att dubbelkolla att allt i din maskin är jordat perfekt (läs artikeln här om jordning) och kolla numret på likriktarbryggan (rectifier) och sök på google så du har en version högre än 4A.
För övriga problem kring nätdelen kan du läsa här – hur du hittar problem när din laser inte avfyrar strålen

Bild av flyback-transformatorn
k40 laser flyback transformer

Uppgraderingar du bör göra

Kylning
Prioritet bör läggas på att se till att nätdelen får mer kylning, endera att du installerar fler fläktar som drar in kallare luft in i avdelningen där nätdelen sitter, eller tippa upp din nätdel på högkant så den “andas” direkt ut i rummet där du har din lasermaskin.
Detta förhindrar nätdelen att försöka kyla sig själv med uppvärmd luft som den själv skapar vilket orsakar problem med effektivitet och det kan också göra att den går sönder helt.

24V extern nätdel
MYJG-40 har aldrig varit menad att användas för att driva både kontrollerkort och motorer. Det har tillverkaren bekräftat för oss på direkt fråga. Det är meningen man ska ha en extra 24V nätdel för kontrollerkort och motorer.
Du kan hitta billiga 24V nätdelar på t.ex. aliexpress eller ebay. Exempel på nätdel här.
Du klarar dig fint med 24V och 4A för att driva motorer och kontrollerkort i en K40.

Byta ut din flyback

Innan du köper en flyback – var säker på att du identifierar den du har visuellt och beställer en likadan, det finns olika typer.
Flyback transformer (extern länk till Aliexpress)

Ersättnings-nätdel

Standard-nätdel till K40 – 40w

Uppgraderade nätdelar

En nätdel jag personligen använder i alla maskiner är HY-T50 och HY-T80, väldigt stabil och välbyggd nätdel. Jag har köpt och installerat säkerligen några hundra av dessa och jag kan räkna antalet med problem på ena handen.
HY-T50 på Aliexpress

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments